Het bestek van EME Napoleon is vaatwasbestendig en van hoge kwaliteit. Omdat het bestek van verschillende materialen is gemaakt en bestaat uit 2 delen (metaal en kunststof) is onderhoud belangrijk. Zo blijft de kwaltiteit van het bestek gegarandeerd en blijft het bestek ook mooi. Daarom delen wij graag de volgende tips om het bestek mooi te houden of weer mooi te maken.
Enkele klantervaringen (zie ook onze reviews):
"Bijbesteld, nadat na 25 jaar intensief gebruik (incl. vaatwasser). Geweldig product, hebben een groot "assortiment" van bestek van deze serie! super"
"Wij gebruiken al jaren het bestek ivoor met parelmoer. Af en toe moet er wat aangevuld, en de nabestelling kan prima online. Het bestek houdt zich goed in de afwasser en gaat lang mee"
"Mooi bestek wat jaren en jaren meegaat"
"het bestek blijf erg mooi ook in de afwasmaschine na jaren"
Instructie voor het afwassen van het bestek in de vaatwasser:
- Verwijder voedselresten voordat u het bestek in de vaatwasser plaatst.
- Gebruik geen vaatwaszout bij het afwassen van het bestek.
- Wilt u vaatwaszout gebruiken, let dan op het volgende: nadat u het zout in de tank hebt gegoten, de trechter hebt gebruikt, de dop hebt gesloten en gemorste vloeistoffen met een vochtige doek hebt afgeveegd, voert u een leeg wasprogramma uit om eventuele zoutresten te verwijderen, omdat deze anders het bestek tijdens het wasprogramma kunnen beschadigen.
- Doe het bestek met handvat omhoog in de vaatwasser.
- Gebruik van neutrale, zuur- en citroenvrije vaatwastabletten.
- Was niet op een te hoge temperatuur.
Twijfel je? Was het bestek dan gewoon met de hand.
Het metaal van het tussenstuk / ornament krijgt corrosie. Wat kan ik doen?
Doorgaans zorgt het opdrogen van vocht er voor dat op den duur plekjes corrosie kunnen ontstaan op het tussenstuk van het bestek. Tegenwoordig zijn de meeste besteksets onderhevig aan agressieve vaatwasmiddelen en lange vaatwasprogramma’s, waarbij zowel de borden, verschillende type bestek als pannen tegelijkertijd worden gewassen. Chemicaliën en onthardingszouten krijgen zo onder hoge temperaturen de kans om vlekken en corrosie te veroorzaken op het bestek.
Als er vlekken of corrosie ontstaat in de vaatwasser heeft dit dus drie oorzaken:
- Vliegroest. Zoals vermeld wordt er vaak binnen dezelfde wasbeurt ander keukengerei meegewassen. De voorwerpen van ijzer vertonen na een tijd roest dat op den duur loskomt. Deze roestvlokken komen terecht op het andere keukengerei, waaronder het bestek.
- Agressieve vaatwasmiddelen.
- Vochtplekken. Vocht krijg de kans om zwakke plekken op het bestek aan te tasten doordat het bestek mee wordt gewassen binnen lange vaatwasprogramma’s en waarna er niet tijdig wordt gedroogd.
Aantasting van het tussenstuk kun je voorkomen met de volgende tips:
- Was het bestek zo min mogelijk tegelijk met andere ijzeren bestek.
- Gebruik geen agressieve vaatwasmiddelen.
- Is de vaatwasser klaar? Haal het bestek uit de vaatwasser en droog waar nodig goed af met een keukendoek.
- Het niet houden aan de vaatwasinstructie kan op termijn bijdragen aan verkleuring of corrosie van het metalen tussenstukje.
- Wij raden aan om het metalen tussenstukje regelmatig schoon te maken met een RVS reiniger om verkleuring te voorkomen.
- Gebruik geen zouten of waterontharder tijdens het wassen van het bestek.
- Een stukje aluminiumfolie in de bestekmand of in de besteklade voorkomt vlekken of aanslag en laat het bestek weer glanzen.
- Is het tussenstuk verkleurd? Dan kun je het voorzichtig lichter maken met een schuurspons en een schuurmiddel. Zorg ervoor dat je het andere metaal van het bestek niet bekrast.
Er zitten witte stipjes / vlekjes in het (parelmoer) gekleurde heft. Wat moet ik doen?
Het kan soms voorkomen dat er na een aantal jaren een of meerdere witte puntjes zichtbaar worden in het parelmoer gekleurde heft van het bestek. Dit kun je eenvoudig wegkrijgen door het heft te verwarmen boven een warmtebron (aansteker). Houdt deze niet te dicht bij het heft. Zwarte aanslag van de vlam kun je nadien met water, zeep en een doek verwijderen. De witte plekjes zijn dan verdewenen.